Laat jij drama jouw leven bepalen ?

Laat jij drama jouw leven bepalen ?

Drama, wat is het ?

In het leven van ieder van ons komt er een tijd dat drama de overhand neemt.  Je kent het wel, iemand heeft je kwaad berokkend of verkeerd behandeld. Je komt in een situatie terecht waarin je onrecht ervaart en je kan er jezelf niet overheen zetten.  Gevolg : jij bent het grote slachtoffer en iedereen mag het weten !

Drama komt voor in ieder van ons leven, de keuze ligt bij ons hoe we het ons leven laten beïnvloeden.  We kunnen er voor kiezen om helemaal mee te gaan in het drama en iedereen uit onze omgeving er ook mee in te sleuren.  Op die manier groeit drama snel.

Drama, hoe werkt het ?

Aan iedereen die je verhaal wil horen, vertel je op een dramatische manier, genre :”Wil je nu eens weten wat er mij overkomen is ?” of “Het is niet eerlijk, dat gebeurt nu altijd met mij”, jouw (gekleurde) versie van het verhaal.

De persoon die luistert, gaat mee in het drama en versterkt daardoor jouw gevoel.  Het gevolg is dat jij bevestigd wordt in je drama en denkt dat je gelijk hebt.

Daarvoor had je misschien een klein beetje twijfel of je zelf toch, al was het maar een klein beetje, invloed had op het gebeurde.  Maar nadat drama is doorgegeven aan anderen en bevestigd wordt, is er geen houden meer aan.

Rol van ego bij drama

Als je zou toegeven dat het niet zo erg is of wat je eigen rol in het verhaal is, dan komt je ego op de proppen.  Je ego is heel sterk en probeert altijd de status quo te behouden.  Ego wil niet dat jij groeit, laat staan dat jij uit je drama rol stapt.  Ego komt tussen en de schade is geschied.  Je drama is zo’n stukje van jouw geworden dat het jouw waarheid wordt.  Je gelooft het zelf en gaat er je naar gedragen.  Mensen zien dat je je ernaar gedraagt, bevestigen je daarmee in je drama en zo blijft het een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit geraakt.

Hoe drama vermijden ?

Je hebt een andere keuze.  Je kan proberen om niet in het drama mee te gaan.  Dit is de moeilijkere optie.  Je moet je bewust zijn van wat drama is (je moet er een radar voor ontwikkelen). Als je het ontdekt hebt, moet je er actief over nadenken en je reactie op de situatie gaan bepalen.

Dat vergt heel veel inzicht in jezelf, in je denken, maar ook in de andere.

Als je je afvraagt :”Waarom zegt die persoon dat ? of “Waarom kom ik in deze situatie terecht ?  Dan neem je verantwoordelijkheid voor jouw stuk, je wil jouw aandeel zien, je wil de ander begrijpen en gaat niet in drama.

Je gaat verduidelijking vragen aan de andere persoon :”Waarom zeg je dat ?”  “Wat wil je daar mee zeggen ?” “Versta ik het goed als ik jou dit hoor zeggen ?” ,… Op die manier hou je de communicatie met de ander open en kan er een “relatie” ontstaan van wederzijds respect.  Het drama krijgt geen kans om zich te ontwikkelen.

Drama in situaties, hoe vermijd ik dat ?

Als je je bevindt in een situatie die je niet leuk vindt en waar je normaal gezien met drama op zou reageren, stel jezelf dan de vraag (voordat je reageert) : ‘Waarom zit ik in deze situatie ?” “Wat heeft geleid tot deze situatie ?” “Wat is mijn persoonlijk aandeel in de situatie ?”

Vanaf het moment dat je de kracht in jezelf vindt (dit is niet makkelijk, want drama is een bijna compleet onbewuste reactie) en jezelf in vraag kunt stellen, valt het drama weg.

 Ego wordt het zwijgen opgelegd omdat hij niet weet hoe op deze situatie te reageren als er geen drama bij komt kijken.  Dat maakt dat je veel helderder bent en je eigen aandeel en dat van de ander perfect kan zien.  Op die manier kan je iets aan de situatie doen of de andere aanspreken op zijn gedrag.  Weg drama, hallo persoonlijke groei.

Niet makkelijk, die verantwoordelijkheid

Amaai, dit was zware kost.  Niet evident hé, dat ik zeg dat je naar je eigen gedrag en verantwoordelijkheid moet kijken.  Ik begrijp heel goed als je nu weerstand ondervind en denkt, die Lieve heeft makkelijk praten.

“Ik ga helemaal niet zo snel in drama”en “Drama hoort toch bij het leven”, “Zo erg is het toch niet”,…  dat is je ego stemmetje dat je doet denken dat dit inderdaad bullshit is.  Als je heel diep in je hart kijkt, voel je, dat wat hier staat, klopt.  Natuurlijk is dit niet simpel en hard werken, maar iedereen kan het leren.  Als je drama kan afzwakken of volledig verwijderen uit je leven, gaat je leven veranderen.

Wil je hier meer over weten ?  Of wil je het leren toepassen ?  Contacteer me gerust voor meer informatie.

Benieuwd wat je ervan denkt, laat gerust je reactie achter.

Wat denk jij ervan ? Geef gerust je mening.